Początkowo ograniczenia dietetyczne mogą stanowić dużą przeszkodę w opracowaniu smacznego menu. Jednak nawet dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby cierpiące na celiakię, pozwala na tworzenie pożywnych i smacznych potraw. Daleko poza chorobą, celiakia musi przestrzegać nowego stylu życia, gdzie niektóre pokarmy są zabronione w diecie.
Osoby z nietolerancją glutenu codziennie stają przed wyzwaniami, ponieważ to białko, obecne w wielu pokarmach na bazie pszenicy, nie jest trawione przez organizm. Taka sytuacja powoduje szereg dyskomfortów, oprócz bólu i obrzęku, a nawet poważniejsze schorzenia. Ale jak stworzyć smaczną, urozmaiconą i kreatywną dietę bez składników, które są tak powszechne w żywności? Choć nie jest to łatwe zadanie, prawda jest taka, że można prowadzić zdrowsze życie inwestując w posiłki respektujące nietolerancję na gluten.
Nawet jeśli to białko jest obecne w wielu produktach spożywczych, takich jak herbatniki, ciasta i chleby, zastąpienie ich innymi jest możliwe. Ponadto warto wiedzieć, że celiakia wymaga dokładnego czytania etykiet produktów spożywczych (a nawet leków i kosmetyków) oraz ostrożności przy ich przygotowywaniu, ponieważ zanieczyszczenie glutenem może skutkować poważnymi schorzeniami. Zobacz więcej na stronie https://bezglutenowamama.pl/gdzie-kupic-brownie-bez-glutenu/
Jakie produkty można spożywać w diecie bezglutenowej?
Mimo że jest dość restrykcyjna, dieta bezglutenowa nadal oferuje wiele opcji żywieniowych. Najbardziej podstawowe i tradycyjne składniki brazylijskich posiłków mogą być bez obaw spożywane przez celiaków, np. fasola i ryż. Należy jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowania, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego lub nawet włożenia gotowych lub wbudowanych przypraw.
Sprawdź, jakie są produkty spożywcze bezglutenowe:
- Ryż
-
Fasola, soczewica, groch
- Czerwone mięso, kurczak i ryby
-
Jaja
-
Owoce i warzywa
- Mąki ryżowe, migdałowe, kokosowe, z manioku i quinoa
- Guma z tapioki, słodko-kwaśna polvilho
- Kukurydza, komosa ryżowa, ciecierzyca
- Słodki ziemniak, ziemniak, maniok, batat
- Sery dojrzałe
Wskazówka: Pamiętaj, aby zwracać uwagę na etykiety poszczególnych produktów, upewniając się, że nie zawierają one glutenu lub ewentualnego zanieczyszczenia tym białkiem podczas przygotowywania.
Jak widać powyżej, mimo że dieta bezglutenowa jest dość restrykcyjna, możliwe jest tworzenie smacznych i urozmaiconych posiłków ze zróżnicowanych składników. Gluten jest białkiem obecnym w pszenicy i ziarnach takich jak żyto i jęczmień, dlatego należy unikać pokarmów zawierających te składniki. Dotyczy to pieczywa, herbatników, ciastek, makaronów, pizzy, przekąsek, kiełbasek, a także piwa i napojów słodowych. Kuskus, kiełki pszenicy oraz przyprawy i gotowe sosy takie jak ketchup czy musztarda również zawierają w swoim składzie gluten.
Co to jest gluten? Czy jest to szkodliwe?
Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto, pszenica khorasańska oraz ich pochodnych, takich jak mąka pszenna. To właśnie ona nadaje ciastu elastyczność w kontakcie z wodą. To dlatego chleby stają się tak puszyste i napowietrzone.
Niektórzy ludzie rodzą się z nietolerancją, alergią lub celiakią, czyli stanami, w których organizm nie akceptuje tego białka, powodując szereg problemów zdrowotnych. Tym samym osoby te naprawdę muszą usunąć gluten ze swojej diety.
Pozostałe osoby, które nie prezentują żadnej z trzech patologii, nie muszą wykluczać białka ze swojej diety. Jednak część z nich decyduje się na ograniczenie spożycia pokarmów zawierających gluten, aby schudnąć.
Jeśli taki jest Twój zamiar, wiedz, że gluten nie sprzyja przybieraniu na wadze. To, co powoduje dodatkowe kilogramy na wadze, to przesadne spożywanie pokarmów zawierających białko. W rzeczywistości, żaden wyizolowany pokarm nie ma mocy, by sprawić, że przytyjesz lub schudniesz. Liczy się kontekst żywieniowy!
Jakie są korzyści z diety bezglutenowej dla osób, które nie mają celiakii?
Nawet w przypadku osób, które nie są chore na celiakię i mają zbilansowaną dietę, istnieje możliwość ograniczenia lub całkowitego usunięcia tego białka z jadłospisu. Przecież poza umożliwieniem spożywania zamienników, dieta bezglutenowa przynosi szereg korzyści, m.in.
Poprawa procesu trawienia. Bez spożywania glutenu nie tworzy się spowodowana nim masa elastyczna, przez co proces trawienia trwa dłużej. Wycięcie go z menu pomaga więc w lepszym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Zmniejszenie uczucia zmęczenia i gazów. Wycinając gluten z diety, zmniejszamy uczucie wzdętego brzucha, oprócz tego tworzą się gazy i zmęczenie. Dzieje się tak, ponieważ podczas jego procesów trawienia dochodzi do powstawania tych gazów.
Mniejsze spożycie kalorii. Przechodząc na dietę bezglutenową ograniczamy większość produktów bogatych w kalorie, takich jak ciasta, herbatniki, makarony, między innymi pochodzące z mąki pszennej. W związku z tym mamy mniej kaloryczną dietę.
Mniejsze ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie. Czy wiesz, że gluten może przyczyniać się do występowania procesów zapalnych w organizmie? Dlatego usunięcie tego białka z menu zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu zapalnego, który również sprzyja otyłości.