Kuchnie komercyjne wytwarzają dużą ilość tłuszczu, jaki następnie trafia do ścieków wraz z wodą używaną do mycia naczyń i sprzętu. Tłuste odpady, po swoim wystygnięciu, mają tendencję do utwardzania się i przylepiania do wewnętrznej powierzchni rur, co może z czasem doprowadzić do dość poważnych zatorów w kanalizacyjnym systemie.

Widocznym często rezultatem zaniedbania regularnej dbałości o systemy odtłuszczające są wysokie rachunki za usunięcie awarii. Gdy tłuszcz zatka rury, konieczne może być poproszenie o pomoc fachowców posiadających odpowiedni sprzęt do udrażniania, co wiąże się często z dużym kosztem, zwłaszcza jeśli problem zostanie wykryty dopiero po zablokowaniu całkiem odpływu.

Ostateczna suma wydatków na naprawy może znacznie przewyższyć cenę za regularne czyszczenie separatorów tłuszczu, które zapobiega poważnym usterkom. Zgromadzone w separatorze zanieczyszczenia powodować także mogą korozję materiałów, z jakich wykonane jest urządzenie. Pokłady tłuszczu w połączeniu z różnymi chemicznymi związkami obecnymi w ściekach mogą tworzyć niebezpieczne mieszanki, jakie stopniowo niszczą metal i tworzywa sztuczne.

Skorodowany separator staje się nieszczelny, co będzie groziło wyciekami i skażeniem środowiska. Przedłużenie żywotności urządzenia dzięki systematycznej konserwacji to kolejna korzyść ekonomiczna, ponieważ kupno nowego urządzenia to spory wydatek dla każdej firmy gastronomicznej. Poruszanym rzadko aspektem, który przemawia za tym żeby wykonywać systematycznie serwis separatorów jest wymagalność tego przez obowiązujące przepisy.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like

Jak się dobrze przygotować do przeprowadzki

Odpowiednia organizacja przeprowadzki nie do łatwych rzeczy nie należy. Na pewno należy…

Ochrona środowiska – dlaczego jest tak ważna

Ludzie eksploatują od wieków naszą planetę, zapominając często o umiarze. Ale przecież…