Ryby, obok mięsa, jarzyn oraz zbóż tworzą podstawowy składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różnorodny. Dzisiaj, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod różnymi postaciami. Ma prawo to być schematyczne danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, ale również ryba pieczona, grillowana, przygotowywana na parze. Inne potrawy rybne, to popularne potrawy ze śledzi solonych, jakich jest co bynajmniej tyle odmian, ile regionów.

Właściwie każda jednostka, która w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Sporo jada się sałatek śledziowych, a nieraz świeże, smażone śledzie. Renomą cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów oraz makreli po ekskluzywnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeżeli pragniesz zakupić je w dobre cenie, koniecznie zajrzyj na hurtownia rybna. Niestety ryby nie należą do artykułów tanich, zwłaszcza ryby lepszych typów.

Dawniej znany dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Profesjonaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, ponieważ są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze dobrze karmione. U co wrażliwszych klientów zjedzenie mięsa pangi sprawia odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić

Informacje, jakie są potrzebne przy doborze konta osobistego

Wiadomości, które okazują się potrzebne przy doborze konta prywatnego obecnie można odnaleźć…

W jaki sposób można wspierać osoby, które żyją z uzależnionym

Najróżniejsze formy uzależnień, takie jak na przykład alkohol czy narkotyki, są bardzo…

O jakich rzeczach warto pamiętać przy pielęgnacji suchej skóry

Jednym z większych wyzwań podczas codziennej pielęgnacji jest przesuszona skóra. Niejednokrotnie występuje…